duminică, 29 iunie 2008

Basarabenii vor avea propria Ambasada Italiana, fara a fi nevoie sa mai vina la Bucuresti !!!



Basarabenii vor avea propria Ambasasa italiana, dupa ani  de asteptare vor  putea pleca in peninsula direct din Chisinau. Gazeta Oficiala, dupa un comunicat al Ministerului de Externe italian, a anuntat: ,A fost instituita la Chisinau o Ambasada a Italiei, cu incepere din data de 1 octombrie 2008", transmite Romanian Global News. Potrivit site-ului Stranieri in Italia, acesta este un eveniment esential pentru una dintre comunitatile straine cele mai numeroase in Italia, basarabenii fiind prezenti in Italia in numar de cel putin 100.000, fara a mai pune la socoteala si imigrantii ilegali proveniti din aceasta tara. 
Neavand o reprezentanta in Basarabia, Italia a incredintat, pana in momentul acestei decizii, competenta asupra basarabenilor consulatului italian de la Bucuresti. Astfel, o menajera care locuieste in Chisinau si trebuie sa ajunga in Italia prin fluxurile anuale, trebuie sa parcurga 450 de kilometri pana la Bucuresti pentru a-si ridica viza pentru Italia. Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, de cand Romania a aderat la Uniunea Europeana basarabenii nu mai pot intra in Romania doar cu buletinul, asa cum o faceau pana la 1 ianuarie 2007, acum fiind nevotii sa aiba pe pasaport o viza de intrare in tara. Asa ca, menajera care ar vrea sa ajunga in Italia ar trebui intai sa obtina o viza de la consulatul roman din Chisinau si apoi sa mearga la Bucuresti pentru a ridica viza de Italia. 

Odata cu deschiderea reprezentantei basarabene la Chisinau, aceasta odisee va lua sfarsit, devenind doar o amintire urata. ,Este stirea pe care o asteptam de ani intregi, extrem de importanta pentru comunitatea noastra. Astazi este un calvar sa ajungem in Italia" spune Doina Babenco, presedintele Institutului de Cooperare si Dezvoltare intre Italia si Basarabia.

Sursa : http://www.rgnpress.ro/

duminică, 22 iunie 2008

CONCURSUL Tineri pentru Europa "INIMA NOASTRA ESTE EUROPEANA"


 

Parlamentarul European Roman Maria PETRE care in urma cu 2 zile ca"Prima reactie la represiunile de la Chisinau", cere in regim de urgenta Parlamentului European o reuniune extraordinara a delegatiei Comisiei parlamentare de cooperare UE - Moldova, in cadrul careia responsabilii guvernamentali din Republica Moldova sa fie chemati sa dea explicatiile necesare asupra abuzurilor din ultimele zile,acum ne cheama sa participam toti tinerii la Concursul "Tineri pentru Europa"...

Maria PETRE membru al Parlamentului European a decis sa organizez un mare concurs în toata tara pentru a aduce la Bruxelles, locul ei de munca, 30 de tineri ambitiosi si interesati sa descopere institutiile europene. 


  Concursul începe pe 16 iunie si se va termina pe 20 iulie 2008 la ora 12 noaptea. Pe data de 14 august fiecare câstigator va fi informat personal telefonic dar si pe email. Cei 30 de tineri vor avea sansa sa petreaca patru zile la Bruxelles, capitala europeana. 

  Principiul este simplu, raspundeti la întrebarile care se gasesc pe site-ul ei www.mariapetre.eu , si trimiteti-le la adresa urmatoare:  concurs@mariapetre.eu  pana in data de 20 iulie 2008. Dupa data aceasta nici un formular nu va mai fi acceptat. Sejurul in Bruxelles va avea loc intre 9 si 13 septembrie 2008. Cheltuielile de transport Bucuresti-Bruxelles, Bruxelles-Bucuresti, hotelul si mesele vor fi asigurate de Dna Maria. Însa transportul pana la Bucuresti si cheltuielile personale vor fi asigurate de participanti. 

Sejurul în capitala europeana cuprinde o vizita în centrul deciziilor europene, în sânul Parlamentului european si al Comisiei europene, unde vor întalni Comisarul European Leonard Orban. Participanti vor avea ocazia sa se plimbe în Brugge, orasul denumit « Venetia Nordului », si sa admire frumusetile arhitecturale locale si monumentele locale tipice.

  Confidentialitatea datelor  personale este garantata si acestea nu vor fi in nici un caz transmise la societatile publicitare sau altele. 

"Va doresc mult succes!"  spune in anuntul de pe sait Maria PETRE Membru al Parlamentului European !

                                                                                          

Surse : http://www.mariapetre.eu/

http://www.rgnpress.ro/Politic/Prima-reactie-la-represiunile-de-la-Chisinau-Un-europarlamentar-roman-cere-o-reactie-a-Europei.html

http://www.protv.md/stiri/politic/forumistii-aparati-de-un-europarlamentar.html


miercuri, 18 iunie 2008

Romania “uita”, in relatiile cu Chisinaul, ca e tara NATO si UE si Rusia bineinteles NU uita !!!


Participantii la seminarul “Romania si Republica Moldova in contextul integrarii euro-atlantice” care s-a desfasurat ieri la muzeul Cotroceni au surprins perfect o serie de probleme nesolutionate din relatiile romano-romane. Evenimentul a fost organizat de Institutul de Stiinte Politice si Relatii Internationale (ISPRI) de la Bucuresti si Moldova Foundation de la Washington, transmite Romanian Global News, partener media al evenimentului. Romaniei ii lipeseste o strategie in relatia cu Republica Moldova, dupa intrarea in UE. In Uniune s-a constituit un grup al “prietenilor Republicii Moldova” format din Austria, Ungaria, Lituania, Polonia, Cehia si Suedia” care contribuie la consolidarea optiunii spre Vest, fara Romania, promovata de regimul comunist al lui Vladimir Voronin. Chiar unul din consilierii prezidentiali ai lui Voronin este un diplomat lituanian care lucreaza si la Bruxelles. In acest context, istoricul Andrei Brezianu a precizat ca diplomatia romana trebuie sa desfasoare o actiune puternica de lobby prin care sa convinga partenerii euro-atlantici ca relatiile mai bune dintre cele doua maluri ale Prutului sunt in interesul lor. Totodata, cercetatorul Dan Dungaciu a atras atentia ca Voronin a renuntat mult prea usor la optiunea aderarii la NATO, aceasta fiind unul din mecanismele de presiune in negocierile cu Rusia. “Ce plan B are acum Moldova daca Rusia nu-i da nimic?”, a fost unul din semnele de intrebare ridicate de Dungaciu. Acesta a spus ca sondajele sunt manipulate, intentionat sau nu. Astfel, unele sondaje indica o sustinere in randul cetatenilor moldoveni pentru intrarea in NATO de 19.5%, in timp ce altele arata 35%. In acelasi timp, procentul celor spun ca Federatia Rusa isi sporeste puterea este mai mare decat in Occident, din cauza ca spatiul public este dominat de televiziunile ruse. In mod paradoxal, informatiile despre UE sunt primite deformat tot din mass-media ruse. 

Toata lumea vorbeste de UE, nimeni nu are nimic impotriva ei. Este absenta pentru ca nu conteaza in viata cetateanului. Singura legatura este cand omul pleaca acolo si munceste. UE nu va fi tema de campanie decat daca ea doreste acest lucru”, a spus Dungaciu in interventia sa.

De asemenea, Eugen Popescu a aratat ca exista 'o coloana a cincea' a Moscovei si la Bruxelles sau in alte capitale europene, inclusiv la Bucuresti, lucru care ar explica de ce autoritatile romane intarzie acordarea cetateniei romane pentru solicitantii din Republica Moldova in conditiile in care tari ca Bulgaria fac acest lucru nu numai in zona sudica a Republicii Moldova, dar si in Republica Macedonia, sau dezinteresul actual al guvernului de la Bucuresti pentru a-i atrage pe tinerii moldoveni in conditiile in care bursele acordate acestora pentru a studia in universitatile romanesti au ramas la suma de 50 de dolari, transmite Rompres. Intrebarea “Se va schimba ceva dupa alegerile din martie anul viitor?” ramane deschisa. “In RM nu se face politica ci geopolitica. Oamenii politici s-au selectat din perspectiva geopolitica. Suntem sub acelasi blestem si la alegerile din 2009”, considera in incheiere Dan Dungaciu.

Sursa: http://www.rgnpress.ro/Politic/Romania-uita-in-relatiile-cu-Chisinaul-ca-e-tara-NATO-si-UE.html

sâmbătă, 14 iunie 2008

Actiuni de solidaritate cu tinerii acuzati de instigare la dezbinarea statului RM si anexarea acestuia la Romania





Bucuresti, vineri, ora 16.30 în Piaţa Universităţii (faţa teatrului Naţional) - sursa

Chisinau, sambata, ora 10.00 in Scuarul Arcului de Triumf - sursa

Puteţi ajuta

- participand la cele doua acţiuni

- popularizând cazul tinerilor acuzaţi de instigare la dezbinarea statului RM si anexarea acestuia la Romania

http://desteptarea.info/?p=167

Imagini de la protestele de la Chisinau si Bucuresti, in stirea ProTV Chisinau:
http://www.protv.md/filme/forumistii-la-protest.html?id_file=26433#26433

joi, 12 iunie 2008

Comunistii vs Forumistii !!!

Procuratura a sechestrat un computer si a audiat mai multi tineri, care au plasat comentarii pe mai multe forumuri.
Ei sunt suspectati ca fac parte dintr-un grup ce ar fi pus la cale anexarea Republicii Moldova la Romania.Tinerii risca o pedeapsa de pana la 7 ani de inchisoare!

“Calculatorul meu inca sta la procuratura, motivul este: “nu a venit expertul, avem doar 2-3 experti” .
Mi l`au luat marti, la ora 14:30, ma asteptau acasa de vreo odoua ore, eu eram atunci la examen.
mi`au promis ca intra doar sa se uite la el pentru 15 minute, apoi m`am trezit cu calculatorul sigilat, si luat afara din casa mea.
cand am fost ieri la procuratura sa il iau, am mai vazut altele, stateau jos intr`un cabinet, toate sigilate inca, neatinse… deci ele toate pur si simplu stau acolo, confiscate.
in calculator am multe materiale necesare pentru examene. deci imi este riscata intrarea la facultate acuma.
vreau sa mentionez ca pe unimedia nici nu am profil, pe forum.md am vreo doua posturi doar si acelea cu nici un mesaj care ar da aluzie la caracterul meu sau gandirea mea, iar de pe torents doar descarc muzica si filme, deci acuzatiile care imi sint aduse nu au un temei.
pe langa asta, desteptarea este un domeniu international, deci nu are nici o legatura cu constitutia RM, iar organele internationale nu au solicitat intentarea unui dosar penal, nici macar o investigare. la fel nici un sait mentionat in INCHEIEREA ceea semnata de procurorul Burliuc, nu s`a plans. respectiv sedinta tinuta in secret, in 6 mai (daca nu gresesc) habar nu am pe ce dovezi/motive a avut loc…
presa este in picioare, pe multe saituri este vorbit despre asta. imediat cum apare ceva nou, va fi scandal mare. cei de peste Prut sint rugati sa ne sustina, si stiu ca o voi face, pentru ca acuma e momentul.
Eu nu am fost audiata, i`am rugat sa ma lasa pentru dupa examene, au zis ca vor incrca tot posibilul.” Sursa:http://iulianabriceag.wordpress.com/

Intre timp UNIMEDIA anunta mobilizarea generala! Sambata, 14 iunie, veniti sa ne cerem drepturile! http://www.curaj.net/?p=3954

http://unimedia.md/index.php?mod=home&hmod=newsbyid&id=6202