
„Zorile unei noi dominante, cea a Constiintei, se intrezaresc”
Interviu acordat in exclusivitate Agentiei inforusia.rode catre mDoamna Iuliana Gorea Costin, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar,Presedinte al Asociatiei Europene de Strategii Politice
Inforusia.ro: Mult stimata Doamna, cartea Dvs de vizita este foarte bogata… De la profesor, Primar ( la doar 23 de ani !), Director–fondator al primului liceu romanesc din RM, (Liceul Academic romano-englez „ Mircea Eliade” ), pana la Primul Reprezentant Permanent al RM la Consiliul Europei si…. prima femeie Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar… Voi mentiona aici, ca Dvs atat in calitate de persoana din mediul neguvernamental, cat si din cel guvernamental, v-ati evidentiat prin perseverenta, corectitudine si un spirit de inalta cultura civica/ patriotism legat de tot ce-i mai “scump si sfant” pentru RM… In acest context, ati avut oportunitatea sa deschideti unele usi, sa influentati niste decizii… Ce v-a reusit sa faceti la CE pentru aceasta zona geografica “uitata de lume”?
Cadrul Consiliului Europei mi-a permis sa pun in aplicare acest principiu la scara mare, in domeniul diplomatiei multilaterale…Eram convinsa, atunci, ca si acum, ca intr-un spatiu impartit si reimpartit, in functie de circumstantele istorice , dupa placul si interesul marilor puteri, cu o populatie de sacrificiu, indoctrinata si ideologizata pana la refuz, singura solutie, pentru o schimbare calitativ noua, era posibila, doar, prin implimentarea altui sistem de valori, recunoscut drept general-uman.
De aceea, in perioada activitatii in cadrul Consiliului Europei, am impulsionat semnarea si ratificarea a 68 de Conventii Europene, am instituit un dialog permanent cu principalii actori paneuropeni, am organizat periodic vizita lor in RM (ma refer la vizitele Secretarilor Generali ai CE, ai Presedintilor Adunarii Parlamentare ai CE, al Comisarului pentru Drepturile Omului).
Reprezentanta permanenta, pe care o conduceam, s-a constituit intr-un generator permanent de idei, menite sa contribuie la implimentarea sistemului european de valori in RM.
In acest sens, s-au accesat mai multe programe europene, iar in plan intern, s-a elaborat un monitoring permanent asupra indeplinirii lor.
S-a reusit, de asemenea, internationalizarea problematicii regiunii de Est (transnistrene), includerea acestei tematici pe ordinea de zi a sesiunii Comitetului de Ministri (fapt ce a contribuit la adoptarea istoricei hotarari a Summit-ului de la Istambul, ce prevedea retragerea armatei a 14-a din regiunea de Est, transnistreana); sensibilizarea opiniei publice asupra cazului „ grupului Ilascu”, respingerea in cadrul comitetului mixt al Biroului APCE si a Comitetului de Ministri al CE a „Planului Primakov”, ce presupunea, de fapt, prin faimoasa formula „subiecte ale statului comun”, federalizarea RM.
In consecinta, Comisia sub presedintia lui E.Primakov a fost dizolvata, tentativele de federalizare de jure a RM, insa, continua si pana in prezent…
In urma unor eforturi sustinute de catre Ministerul de Externe de la Chisinau si diplomatia romana, s-a reusit, in cele din urma, includerea RM, alaturi de Romania, in Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, fapt ce presupunea aderarea concomitenta la Uniunea Europeana.
Din pacate, guvernarea comunista, reinstaurata in 2001 in RM, a ratat aceasta sansa atat de importanta pentru perspectiva europeana a tuturor romanilor.
Inforusia.ro: RM ramane a fi un subiect controversat atat pe parcursul istoriei, cat si in actualitate, pentru multi comentatori de politica externa. Credeti ca in viitor RM ar putea fi ancorata in structurile europene? Ce viitor ii preziceti Dvs RM?
Iuliana Gore Costin: O alta sansa pentru cetatenii RM decat viitorul european nu exista! Faptul ca suntem situati la hotarul marilor interese, ar putea fi transformat intrun privelegiu, in cazul in care n-am avea o conducere haotica, preocupata doar de mentinerea sa la putere cu orice pret.
Inforusia.ro: Ati intrat “in lumea politicii basarabene” in 1996,cand ati candidat la functia de Presedinte , ati revenit in 2006, candidand la functia de Primar General al Municipiului Chisinau. Cu ce deziderate ati mers in fata electoratului?
Iuliana Gore Costin: Intrucat impartasesc convingerea ca adevarata schimbare poate interveni in consecinta unei noi mentalitati, m-am aliniat, in ambele cazuri, „spargatorilor de ziduri”, insistand:
- sa facem cale luminii care vine prin copii nostri - tanara generatie;
- sa sustinem femeile la conducerea statului/societatii –factor pozitiv si stabilizator;
- sa concepem integrarea in Europa si in Lume prin cultivarea unitatii valorilor general-umane in inimi si in spirit;
- sa ne transformam, prin integritatea, ce ne-o asigura accesul la limba materna, istorie, traditii… din consumatori, in generatori de valori;
S-ar parea utopic si/sau adevarat, trecerea de la o lume dominata de interese si frica, este destul de complicata , dar, iata ca zorile unei noi dominante, cea a Constiintei(!), se intrezaresc si tot mai multa lume impartaseste convingerea ca:
- perfectiunea Lumii incepe de la tine insuti;
- adevarata Lumina e in Sufletul nostru;
- adevarata Putere e in Iertare si Iubire neconditionata;
- unica modalitate de a lupta cu raul - multimplicarea Binelui….
Inforusia.ro: Credeti ca votantii din RM sunt pregatiti pentru “o schimbare”, constientizeaza valorile europene si democratice sau “sunt manati de spiritul de turma”/ latura sociala?
Iuliana Gore Costin: Regret faptul ca cetatenii RM continua sa fie mentinuti intrun vid informational, ca reprezentantii mass media de acolo se confrunta cu mari dificultati in tendinta lor fireasca de a-si exercita obligatiile de serviciu si a deveni, si de facto, cea de-a patra putere. Inclin sa cred ca, de fapt, ar trebui sa fie prima putere, cea in care se incadreaza semanatori de Lumina si Adevar…
In aceste conditii, folosirea tribunei electorale e cu atat mai importanta.
Inforusia.ro: La ora actuala este in voga “subiectul Transnistriei”, toti analistii “se dau cu presupusul”… Pe masura ce se apropie scrutinul electoral din primavara lui 2009 din RM, acest subiect prinde o conotatie electorala. Credeti ca RM va face concesii semnificative in fata Rusiei, Transnistriei, numai de “dragul reintregirii teritoriale”?
Iuliana Gore Costin: Cred ca subiectul „Transnistria” a devenit o sursa de aur pentru multi, de la analisti /specialisti, detinatori ai parghiilor economice din regiune, pana la Presedintele Vladimir Voronin, care, (pentru a treia oara, deja !) reactiveaza „preocuparile sale pentru reintegrarea tarii”. Amintesc ca acesta a fost „calul”, pe care a venit la putere in 2001, cand declara ca nu are nevoie de sprijinul international in acest subiect, ca formeaza Uniune cu Rusia si Belarus si ca…el e eroul care tine piept tancurilor NATO sa nu ajunga la Breansk ! Am toata compasiunea pentru omul Vladimir Voronin, dar pentru omul politic care vine cinic cu aceeasi momeala in fata electoratului….
Cu atat mai mult cu cat, in urma unei astfel de ”politici”, calvarul populatiei de pe ambele maluri ale Nistrului a cunoscut o ascendenta continua. Or, chiar daca intre timp, guvernarea comunista de la Chisinau s-a prins ca sub umbrela pledoariilor/ dezideratelor/strategiilor/declaratiilor/ de integrare europeana, ar putea sa fie lasata sa ”suga de la doua oi” (expresia apartine liderului comunist) RM, e unica tara membra a Consiliului Europei, care „reuseste performanta” sa ramana sub monitorizarea organismului pan-european pe parcursul a 13 ani (termenul mediu fiind de 5 ani) si, sa nu devina atractiva pentru populatia din stanga Nistrului cel putin la capitolul: stat de drept, suprematia legii, democratie pluralista, drepturile omului. Pana la urma, Igor Smirnov este o replica in oglinda a lui Vladimir Voronin (vedeti declaratiile lui I.Smirnov catre V.Voronin versus declaratiile lui V.Voronin catre Romania….). Prea mare asemanare! De aceea, rezolvarea diferedumului transnistrean, perceputa, pe buna dreptate, a incepe prin demilitarizare, democratizare, decriminalizare urmeaza sa se faca cu alti lideri si in alte conditii.
Inforusia.ro: Relatiile dintre RM si Romania au trecut prin mai multe etape “de la podul de flori”, relatii “pragmatice”, pana la raceala si indiferenta… Ati putea sa ne faceti o prognoza, cum se creioneaza aceste “relatii bilaterale fratesti” pe viitor?
Iuliana Gore Costin: Au fost firesti, dupa decenii de instrainare, reactiile care au caracterizat „ podurile de flori” (emotii insemnand simtire, suflet!). Relatiile pragmatice au fost dictate de intelegera faptului ca Romania are nevoie de timp pentru a-si consolida pozitia pe arena internationala. Raceala a survenit dupa ce guvernarea comunista de la Chisinau, repetenta la capitolul vasalitate fata de fostul Imperiu Sovietic, in dorinta „de a ramane in gratie”, si-a insusit tactica , conform careia cea mai buna aparare e ofensiva. Astfel, atacurilor permanente este supus tot ceea ce in conceptia lor este romanesc. Se uita de faptul ca si cetatenia multipla si libertatea constiintei, si pluralismul democratic, si drepurile omului sunt valori carora a subscris si RM in calitate de membra a CE! Iar Europa Unita, spre care declara ca se indreapta, nu are hotare interioare, e un spatiul comun de valori, inclusiv pentru televiziunea transfrontaliera, libera circulatie a fortei de munca si a marfurilor, a monedei unice etc.
In aceste conditii, e firesc ca Romania sa puna capat practicii de deculpabilizare si sa sustina dialogul cu societatea civila din RM, ajutand-o sa avanseze in exercitiu spre democratizare a societatii. (Istoria nu prea cunoaste cazuri cand o tara s-ar fi dezis de propriile teritorii in care locuiesc peste 3 milioane de conationali).
Acum, cand conditiile geopolitice sau schimbat, Romania,devenind tara membra NATO si UE, poate avea un rol mult mai important pentru destinul romanilor din RM, care n-au avut niciodata drepul la liber arbitru.
Inforusia.ro: Ati putea emite niste puncte de vedere, previziuni cum va arata scena politica romaneasca dupa alegerile din toamna si, respectiv, coloratura politica de la Chisinau dupa alegerile din 2009? Or, altfel spus, credeti intr-o remediere, transparenta a relatiilor moldo-romane dupa scrutinele electorale din cele 2 tari?
Iuliana Gore Costin: In Romania, gratie noului sistem de vot, care presupune votul uninominal, exista perspectiva unei alegeri mai calitative /mai riguroase din partea electoratului si a unei responsabilitati sporite din partea alesilor. E gata societatea pentru acest dublu examen ? Vom vedea !
In RM, insa, atestam din nou diverse tertupuri, menite sa asigure ramanerea la guvernare a comunistilor (ma refer la majorarea pragului electoral, intrezicerea blocurilor electorale si exercitarea efectiva a dreptului de a fi ales de catre toti cetatenii, intimidarea ziaristilor, manipularea populatiei prin intermediul mass media controlata de stat, prigonirea oamenilor de afaceri, etc….)
Cred ca lucrurile se vor schimba radical odata cu venirea la putere a celor preocupati de „a FI” si mai putin de „a avea” si „a face” …
Inforusia.ro: Exista un “mit” al romanilor de peste Prut care locuiesc, lucreaza in Romania, potrivit caruia se acomodeaza greu, au bariere psihologice si lingvistice, sunt marginalizati, etc…
Iuliana Gore Costin: Din pacate, nu este un mit, ci o realitate.
Romanii din Basarabia vin complexati (generatiile anterioare n-au avut acces la izvoarele limbii si istoriei romane, mai mult, li se cerea sa uite ca Romania exista!), raniti si extenuati de lupta pentru dreptul firesc de a-si sustine identitatea, de a studia limba, istoria… Secole la rand au fost privati de dreptul de a-si cunoaste Tara, de accesul la ceea ce inseamna fiinta nationala- reper important, fara de care e greu de conceput evolutia umana, in genere…
In Tara, romanii s-au confruntat cu alt tip de probleme…
Situatia poate fi depasita doar cu un efort comun, care presupune si cunoasterea cauzelor, nu doar a efectelor.
Inforusia.ro: Dna Ambasador, cum priviti aparitia pe piata media romaneasca a Agentiei inforusia.ro? Ce le-ati dori cititorilor nostri?
Iuliana Gore Costin: Salut aparitia agentiei DVS, care permite accesul la o informare detasata asupra spatiului rasaritean. Cred ca tot ceea ce inseamna cunoastere trebuie explorat pentru a permite intelegerea obiectiva a realitatilor si (de ce nu ?!)schimbarea circumstantelor!
Or, nu poti nega ceea ce nu cunosti, nu poti efectua Saltul din Intuneric in Lumina, fara posibilitatea de a face delimitarile.
Cititorilor DVS…As aminti ca suntem cu totii atat parte a Creatiei, cat si Creatori (Semanatori de ganduri, cuvinte, emotii, imaginatii, actiuni…) si purtam responsabilitate fata de tot si de toate. E atat de frumos sa traiesti constient ! Doamne, ajuta!
* * * Sursa : http://www.inforusia.ro/Interviu.php
A consemnat pentru inforusia.ro – Lucia Beiu